Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκαλιού

300 γρ. ζάχαρη -
4 αυγά -
300 γρ. ψιλό σιμιγδάλι -
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο -
1 ½ λίτρο γάλα πλήρες -
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού -
3 βανίλιες -

Για το άλειμμα -
1 χτυπημένο αυγό -
Τριμμένη κανέλλα -

Για το σιρόπι πορτοκαλιού -
2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (σουρωμένο) -
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη -
Φλούδες από πορτοκάλι κομμένες σαν σπιρτόξυλα -
Στο μίξερ χτυπώ καλά τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτω το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και σιγά-σιγά το σιμιγδάλι.
Συνεχίζω να τα χτυπώ μέχρι να έχω ένα λείο μίγμα, ρίχνω και το γάλα και το ενώνω με το υπόλοιπο μίγμα.
Μεταφέρω το μίγμα σε βαθιά κατσαρόλα, βάζω σε μέτρια φωτιά και αφήνω την κρέμα να δέσει καλά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Βουτυρώνω ένα ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις 25×35 εκ. και απλώνω μέσα την κρέμα στρώνοντάς την καλά.
Αλείφω την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζω με την κανέλλα και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-185 βαθμούς για 45 λεπτά.
Στα πρώτα 30 λεπτά, ψήνω την πίτα σκεπασμένη με λαδόκολλα και στα υπόλοιπα 15 λεπτά την ξεσκεπάζω ώστε να πάρει χρώμα και να κάνει μια κρούστα.
Την βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει και την χαράζω σε τετράγωνα κομμάτια.

Σάλτσα πορτοκαλιού:

Κόβω φλούδες από πορτοκάλι σε μικρά «σπιρτόξυλα» αφαιρώντας το λευκό τους μέρος.Σε μια κατσαρόλα βάζω τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και αφήνω να πάρουν βράση. Στο σημείο αυτό χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω και τις φλούδες πορτοκαλιού και βράζω το σιρόπι για 10 λεπτά. Περιχύνω το γλυκό με το σιρόπι ή μέσα στο πυρέξ ή κομμάτι-κομμάτι, όταν θέλω να το σερβίρω.
ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ

Βρείτε τη συνταγή στην ιστοσελίδα
www.aromadafnis.gr