Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Η Ιστορία  της Άρτας

Στο Νομό Άρτας ίχνη εγκατάστασης από την παλαιολιθική εποχή επιβεβαιώνουν την παρουσία ανθρώπινης κατοίκησης από τα πολύ παλιά χρόνια. Υπάρχουν επιβεβαιωμένα ίχνη οικισμού στη θέση της σημερινής Άρτας ήδη από το 9ο αιώνα π.Χ.
Τον 8ο αιώνα που οι Κορίνθιοι ξεκινούν τη δημιουργία αποικιών στο Ιόνιο, δημιουργούν και την πρώτη τους εγκατάσταση εκεί που αργότερα άποικοι με αρχηγό τον Γόργο θα ιδρύσουν την Αμβρακία το 625 π.Χ.
Η Αμβρακία σε αντίθεση με την άλλα μεγάλη αποικία των Κορινθίων στην περιοχή, την Κέρκυρα, θα μείνει πιστή στο μητροπολιτικό κέντρο.
Στους Περσικούς Πολέμους η Αμβρακία λαμβάνει μέρος σε δύο σημαντικές συγκρούσεις που λήγουν με νίκη των Ελλήνων: στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με επτά πλοία και στην μάχη των Πλαταιών με 500 οπλίτες.
Στα χρόνια που ακολουθούν η Αμβρακία παραμένει πιστή σύμμαχος της Κορίνθου και στη διαμάχη της με την Κέρκυρα αλλά και κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και νιώθει αρκετά ισχυρή ώστε να έχει επεκτατικές βλέψεις στην γειτονική Ακαρνανία.
Τα χρόνια της μακεδονικής παντοδυναμίας η Αμβρακία ανήκει στην επιρροή των Μολοσσών και αποφεύγει τη μακεδονική κατάκτηση χάρη στους συγγενικούς δεσμούς της βασιλικής τους δυναστείας με την μακεδονική βασιλική οικογένεια.
Η μεγάλη ακμή της Αμβρακίας στην αρχαιότητα έρχεται όταν ο Βασιλιάς Πύρρος της Ηπείρου την κάνει πρωτεύουσα του το 259 π.Χ. και την στολίζει με λαμπρά οικοδομήματα αντάξια μιας ελληνιστικής πρωτεύουσας. Όμως το άδοξο τέλος του βασιλιά Πύρρου ακολουθείται και από το άδοξο τέλος της βασιλικής δυναστείας των Μολοσσών όταν δολοφονείται η τελευταία βασίλισσα της Αμβρακίας η Δηιδάμεια και η πόλη αποκτάει δημοκρατικό πολίτευμα, το 232 π.Χ.
Οι Ρωμαίοι επεκτείνουν την επιρροή τους στον ελληνικό χώρο. Το 89 π.Χ. πολιορκούν την Αμβρακία και την αναγκάζουν σε συνθηκολόγηση.
Η δυτική Ελλάδα τα επόμενα χρόνια γίνεται θέατρο των επιχειρήσεων των ενδορωμαικών συγκρούσεων.
Ο Οκταβιανός νικάει τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στο Άκτιο και το 29 π.Χ. ιδρύει την Νικόπολη λίγο πιο έξω από τη σημερινή Πρέβεζα.
 Οι κάτοικοι της Αμβρακίας εξαναγκάζονται να μετοικήσουν στην καινούργια πόλη, ενώ τα περισσότερα οικοδομήματα της Αμβρακίας καταστρέφονται και χρησιμοποιούνται ως οικοδομικά υλικά στη νεόκτιστη Νικόπολη ενώ όλοι οι καλλιτεχνικοί θησαυροί μεταφέρονται στη Ρώμη.
Η πόλη παρακμάζει.
Στους επόμενους δέκα αιώνες δεν υπάρχουν αναφορές για την Αμβρακία.
Η πόλη είναι σαν να έχει πάψει να υπάρχει παρόλο που η περιοχή δεν έπαψε στιγμή να έχει κατοίκους, μιας που είναι η πιο εύφορη της Ηπείρου. Ίσως σε αυτή την ευφορία να χρωστάει το καινούργιο της όνομα, Άρτα!
Καινούργια αίγλη αποκτάει η Ήπειρος και η Άρτα όταν οι Βυζαντινοί Άρχοντες Άγγελοι Κομνηνοί-Δούκες ιδρύουν το Δεσποτάτο της Ηπείρου ως αντίδραση στην κατάληψη της Βασιλεύουσας από τους Φράγκους το 1204 και διαλέγουν την Άρτα ως έδρα τους.
Χτίζουν ισχυρό κάστρο για να ενισχύσουν την άμυνα της και στολίζουν την περιοχή με υπέροχους βυζαντινούς ναούς και μοναστήρια στο πνεύμα της εποχής, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με το μεγαλείο τους μέχρι σήμερα.
Η περιοχή συγκλονίζεται από τις αναταραχές του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Την Άρτα καταλαμβάνουν στη σειρά οι Ορσίνοι, οι Σέρβοι, οι Αλβανοί και ο Κάρολος Τόκκο μέχρι το 1449 π.Χ. που την κατακτούν οι Τούρκοι.
Τις διαδοχικές κατακτήσεις ήρθε να συμπληρώσει μια καταστροφική πυρκαγιά, που ακολούθησε μια επίσης καταστροφική πλημμύρα.
Με το τέλος της Επανάσταση του 1821 οι Έλληνες αποτυγχάνουν να συμπεριλάβουν την Άρτα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, μολονότι τα πρώτα σύνορα έφταναν μέχρι τον Αμβρακικό.
Τα κινήματα στην περιοχή των Τζουμέρκων αποτυγχάνουν και οι επαναστατημένοι Έλληνες αναγκάζονται στην Μάχη του Πέτα να υποστούν μια από τις χειρότερες ήττες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στην οποία χάθηκαν εκτός από Έλληνες και πολλοί εθελοντές Φιλέλληνες.
Η δίψα για ελευθερία δεν θα πάψει ποτέ να φλογίζει τις καρδιές των Αρτινών.
Από την Άρτα εξάλλου κατάγεται ένας από του ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, ο Νικόλαος Σκουφάς.
Από την Άρτα ξεκίνησε τη δράση του στην Επανάσταση ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, από την Άρτα κατάγεται και ο Αρχάγγελος της Επανάστασης ο Γεώργιος Καραισκάκης.
Η Άρτα θα ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα τελικά μαζί με την Θεσσαλία με την συνθήκη του Βερολίνου το 1881.
Η ίδια δίψα για ελευθερία είναι αυτή που θα κάνει τα ορεινά της Άρτας μια από της κοιτίδες της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής κατοχής, το ίδιο αδούλωτο πνεύμα που θα μείνει ακέραιο παρά τα Ολοκαυτώματα στο Κομμένο και στο Κομπότι.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα
www.artainfo.gr


ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Από τη Βικιπαίδεια την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή.
Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σανγκουίνι- κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.
Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.
Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.
Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Oι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.
Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποία αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.
Η Βραζιλία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή πορτοκαλιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α, η ΙνδίαΚίνα και η Ισπανία.

ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Το πορτοκαλί χρώμα είναι ένα ενδιάμεσο χρώμα (που αποτελεί την ένωση του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος) που εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει.
Θεωρείται θερμό (ζεστό), και εκφράζει μετάλλαξη.
Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας.
Συμβολίζει την πολυτέλεια, την λαμπρότητα και την ευτυχία.
Διεγείρει την δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα ενώ όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται από ροπή στις διασκεδάσεις, τάση στην άνεση, την αφθονία, την απόλαυση, την θέρμη, την κοινωνικότητα, το δυναμισμό, την υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία.
Όσοι, το αποφεύγουν πάλι, είναι πιθανό να έχουν καταπιεσμένα σεξουαλικά συναισθήματα.
Γενικά, μετριάζει το πάθος μετατρέποντάς το σε τρυφερότητα και γλυκύτητα. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή.
Διώχνει την θλίψη (καλό αντικαταθλιπτικό), χαλαρώνει και ανακουφίζει. Χρώμα που δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες.
Επίσης, αυξάνει τις πωλήσεις σε χώρους καταστημάτων και εμπνέει εμπιστοσύνη.
Είναι χρώμα θρέψης, γι΄ αυτό και πολλά φρούτα έχουν πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα, έχει αποδειχθεί ότι το πορτοκαλί χρώμα επιταχύνει στην ανάπτυξη του φυτικού βασιλείου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
www.anthopoleia.com

ΓΛΥΚΑ ΤΣΙΠΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΓΛΥΚΑ ΤΣΙΠΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Ιδανικά για παιδιά!
Μία εύκολη και πρωτότυπη συνταγή...

Υλικά:


125 γρ αλεσμένη αμυγδαλόψυχα
225 γρ άχνη ζάχαρη
5 κουταλιές FARINE LACTEE Nestlé
140 γρ χυμό πορτοκάλι
125 γρ βούτυρο

Εκτέλεση:

Σε ένα μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη FARINE LACTEE Nestlé, την αμυγδαλόψυχα, το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Σε ένα αντικολλητικό ταψί βάζουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα ανά διαστήματα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C μέχρι τα τσιπς να πάρουν ένα σκούρο χρώμα στην περιφέρειά τους (12-15').

Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε πάνω σε ένα μάρμαρο ή τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν εντελώς.

Πηγή: sintagespareas.gr

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Κέικ Πορτοκαλιού με Γλάσο Σοκολάτας

Τι χρειαζόμαστε:

250 γρ. μαργαρίνη
2 φλ. ζάχαρη
2/3 του φλ. χυμό πορτοκάλι
4 αυγά
ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
3 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

180γρ κουβερτούρα
μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
μισό κουταλάκι καφές στιγμιαίος
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Διατροφή
Περιέχει
Φτιάχνει
1 κανονική φόρμα για κέικ
Πως το κάνουμε:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 μόνο αντιστάσεις.
Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε για λίγο μόνο του να αφρατέψει. Προσθέστε τη ζάχαρη σιγά - σιγά και χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χαμηλώνετε την ένταση του μίξερ και ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ρίχνετε ένα - ένα τα αυγά εναλλάξ με το αλεύρι. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζετε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και την βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε το κέικ στους 180 για 1 περίπου ώρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Σε μπεν μαρί βάζουμε την σοκολάτα τον καφέ και την κρέμα γάλακτος και λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το γλάσο στο γλυκό μας χωρίς να αγγίξουμε γιατί θα αφήσει αποτυπώματα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν σας αρέσει το πορτοκάλι και η έντονη γεύση μπορείτε να βάλετε παραπάνω ξύσμα πορτοκαλιού ή και ακόμα φαριναπ πορτοκάλι.
Καλή επιτυχία


Διαβάστε περισότερα:
Στην Ιστοσελίδα

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκαλιού

300 γρ. ζάχαρη -
4 αυγά -
300 γρ. ψιλό σιμιγδάλι -
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο -
1 ½ λίτρο γάλα πλήρες -
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού -
3 βανίλιες -

Για το άλειμμα -
1 χτυπημένο αυγό -
Τριμμένη κανέλλα -

Για το σιρόπι πορτοκαλιού -
2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (σουρωμένο) -
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη -
Φλούδες από πορτοκάλι κομμένες σαν σπιρτόξυλα -
Στο μίξερ χτυπώ καλά τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτω το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και σιγά-σιγά το σιμιγδάλι.
Συνεχίζω να τα χτυπώ μέχρι να έχω ένα λείο μίγμα, ρίχνω και το γάλα και το ενώνω με το υπόλοιπο μίγμα.
Μεταφέρω το μίγμα σε βαθιά κατσαρόλα, βάζω σε μέτρια φωτιά και αφήνω την κρέμα να δέσει καλά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Βουτυρώνω ένα ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις 25×35 εκ. και απλώνω μέσα την κρέμα στρώνοντάς την καλά.
Αλείφω την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζω με την κανέλλα και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-185 βαθμούς για 45 λεπτά.
Στα πρώτα 30 λεπτά, ψήνω την πίτα σκεπασμένη με λαδόκολλα και στα υπόλοιπα 15 λεπτά την ξεσκεπάζω ώστε να πάρει χρώμα και να κάνει μια κρούστα.
Την βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει και την χαράζω σε τετράγωνα κομμάτια.

Σάλτσα πορτοκαλιού:

Κόβω φλούδες από πορτοκάλι σε μικρά «σπιρτόξυλα» αφαιρώντας το λευκό τους μέρος.Σε μια κατσαρόλα βάζω τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και αφήνω να πάρουν βράση. Στο σημείο αυτό χαμηλώνω τη φωτιά, ρίχνω και τις φλούδες πορτοκαλιού και βράζω το σιρόπι για 10 λεπτά. Περιχύνω το γλυκό με το σιρόπι ή μέσα στο πυρέξ ή κομμάτι-κομμάτι, όταν θέλω να το σερβίρω.
ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΦΝΗ

Βρείτε τη συνταγή στην ιστοσελίδα
www.aromadafnis.gr

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Πλαστικά από φλούδες πορτοκαλιού!
Νέα επαναστατική μέθοδος μετατρέπει οργανικές ύλες σε πλαστικό

Λονδίνο

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο ανακύκλωσης με την οποία διάφορες οργανικές ύλες (π.χ φλούδες φρούτων, άχυρα κ.α) μετατρέπονται σε χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων ή σε άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα, σε φίλτρα καθαρισμού νερού.

Μικροκυματική ανακύκλωση

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γιορκ ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο ανακύκλωσης. Η μέθοδος βασίζεται σε υψηλής ενέργειας μικροκύματα τα οποία διασπούν τα «σκληρά» μόρια της φυτικής ύλης (κυτταρίνη) με τρόπο τέτοιο ώστε να απελευθερώνονται ασταθή αέρια που συλλέγονται και διϋλίζονται μέσα σε ένα υγρό προϊόν.
Οι βιοδιασπώμενες χημικές ουσίες που παράγονται από αυτή την διεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων, φίλτρων νερού και γενικότερα ως συστατικά καθαρισμού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος έχει πολύ υψηλή αποδοτικότητα που αγγίζει το 90% και μπορεί να αξιοποιήσει πολλά είδη οργανικών υλών από φλούδες φρούτων (και κάθε είδους φυτικά «απόβλητα») μέχρι και άχυρα ή υπολείμματα κόκκων καφέ.

Η εφαρμογή

Οι ερευνητές αποφάσισαν να χτίσουν οι ίδιοι μια μικρής κλίμακας εγκατάσταση που θα μπορεί να ανακυκλώνει μερικές δεκάδες κιλά οργανικής ύλης ανά ώρα ώστε να αποδείξουν ότι η μέθοδος τους είναι λειτουργική και αξιόπιστη.
Ίδρυσαν μάλιστα μια εταιρία, την Orange Peel Exploitation Company στην οποία μετέχουν και συνεργάτες τους από την Βραζιλία και την Ισπανία. Το μίνι εργοστάσιο που θα δημιουργήσουν θα ανακυκλώνει τις φλούδες από τα πορτοκάλια που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες παρασκευής χυμών στις δύο χώρες.
«Το 50% κάθε πορτοκαλιού που στίβεται για να γίνει ένας χυμός τελικά δεν χρησιμοποιείται και καταλήγει ως υπόλειμμα. Ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε χρήσιμες χημικές ουσίες από την φλούδα του πορτοκαλιού χρησιμοποιώντας μικροκύματα. Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι μια εξαιρετική περίπτωση αφού υπάρχουν σ' αυτήν μεγάλες ποσότητες χρήσιμων πτητικών αερίων. Σε χώρες μεγάλης παραγωγής χυμών πορτοκαλιού, όπως η Βραζιλία, δημιουργούνται εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων πορτοκαλιών που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν» αναφέρει ο καθηγητής Τζεημς Κλαρκ, καθηγητής «πράσινης» χημείας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΒΗΜΑ  στις 15-9-2011
www.tovima.gr/science/technology-planet/article

ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το σαπούνι «Πορτοκάλι» έχει αναζωογονητικές ιδιότητες καθώς καθαρίζει και ανακουφίζει τους ανοικτούς πόρους του προσώπου.
Είναι φτιαγμένο με χυμό και φλούδα πορτοκαλιού, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ), και εξομαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, δίνοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.

Το αιθέριο έλαιο από τη φλούδα του πορτοκαλιού έχει αντισηπτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν την ακμή.

Επίσης περιέχει αιθέριο έλαιο περγαμόντου που δρα κατά της υπερέντασης, της λιπαρότητας και της ακμής.

Ένα ακόμη συστατικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το αιθέριο έλαιο μανταρινιού, το οποίο χάρη στην αναζωογονητική του δράση χαρίζει ζωντάνια στο δέρμα

ΒΡΕΊΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
www.fisikashop.com/orange-soap

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Ένα Πορτοκάλι την Ημέρα.
Η ευεργετική επίδραση των εσπεριδοειδών στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού ήταν πάντοτε γνωστή. Το «φωτεινό» πορτοκάλι θεωρείται σημαντική πηγή βιταμίνης C, αφού ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού ισοδυναμεί με τη διπλάσια ποσότητα της συγκεκριμένης βιταμίνης που χρειάζεται το σώμα καθημερινά. Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως οφείλουμε να το τρώμε συχνότερα γιατί χαρακτηρίζεται από δεκάδες- άγνωστες μέχρι πρόσφατα - ευεργετικές ιδιότητες.
Οι ουσίες που περιέχονται στο πορτοκάλι σε αριθμούς
250 ml χυμός πορτοκαλιού:
Πρωτείνες 1,76 g
Λίπος 0, 496 g
Υδατάνθρακες 25,792
Φυτικές Ίνες 0, 496 g
Ασβέστιο 27,280 mg
Σίδηρο 0,496 g
Φώσφορο 42,160 mg
Βιταμίνη C 124 mg
Βιταμίνη Β1 0, 223 mg
Φολικό οξύ 74,400 mg.
Επιπλέον περιέχει περισσότερες από 170 φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, 38 λιμονοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές μορφές καρκίνου και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις που επίσης «οπλίζουν» το ανθρώπινο σώμα στη μάχη κατά της εμφάνισης του καρκίνου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ & ΥΓΕΙΑ :

Περιέχει σημαντική ποσότητα φολικού οξέος που προστατεύει από καρδιακά επεισόδια και ταυτόχρονα αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή αίματος.
Η κατανάλωση πορτοκαλιού δεν ανεβάζει την πίεση, όπως λανθασμένα υποστηρίζεται, αλλά τη «ρίχνει» καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο.
Περιέχει ποσότητα της φυτικής ίνας πηκτική που μειώνει τη χοληστερόλη.
Είναι πλούσιο επίσης σε β - καροτίνη, λουτεΐνη και αξανθίνη, ουσίες που επιστημονικά έχουν παρατηρηθεί πως δρουν θετικά στον καταρράκτη.
Καταναλώνεται άφοβα απ' όσους υποφέρουν από διαβήτη αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, υδατάνθρακες και λίπη.
Οι ουσίες τανγκερετίνη και κουερσπίνη εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών που προξενούνται από τον καπνό του τσιγάρου.
Μόνο με την κατανάλωση ενός πορτοκαλιού ημερησίως μειώνεται σε ποσοστό 50% η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου.
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 19% αν συμπληρωματικά με την ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων καταναλώνεται και 1 πορτοκάλι.
Σύμφωνα με πολυετή έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η συστηματική κατανάλωση του φρούτου προλαμβάνει ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας του ματιού που αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

πηγή
http://www.myworld.gr/browse/1289

Το άρθρο βρέθηκε στην ιστοσελίδα : www.greekmasa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ



                       ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
            ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Αποφάσισα να δημιουργήσω το Εικονικό αυτό Μουσείο Πορτοκαλιού στο διαδίκτυο με τον τίτλο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ γιατί το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα που θωρακίσει την υγεία μας και προστατεύει τον οργανισμό.
Ταυτόχρονα θέλω να αναδείξω την μακραίωνη ιστορία του Νομού Άρτας που σχετίζεται με την καλλιέργειά του και τους περίφημους πορτοκαλεώνες της.
Στη σελίδα αυτή θα βρείτε ιστορικά στοιχεία, ποικιλίες, συνταγές, γεγονότα και συνδέσεις που αφορούν το Πορτοκάλι αλλά και φωτογραφικό υλικό.
Το πορτοκάλι και η καλλιέργειά του έχει άμεση σχέση με τον Πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας και αναδεικνύει μια σημαντική ταυτότητα της Άρτας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Προσωρινά το Μουσείο Πορτοκαλιού δεν διαθέτει τα εκθέματά του στο κοινό αλλά αυτό θα γίνει σύντομα.
Μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στο εικονικό μουσείο και να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της καλλιέργειάς του και της ύπαρξής του για τον τόπο και τη ζωή των ανθρώπων.
Καλλιέργεια, εργασία, εργοστάσια, εξαγωγές, απασχόληση, τεχνοτροπίες, πολιτισμός, γεύσεις, έρευνα, συνταγές , δρώμενα και πολλά άλλα είναι αυτά που θα πραγματεύεται το Πολιτιστικό Μουσείο Πορτοκαλιού.
Μπορείτε να αποστείλετε ότι γνωρίζετε και έχει σχέση με το Πορτοκάλι για να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι στο διαδίκτυο.
Δρ. Βασίλης Αγ. Δρούγας