Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ



Το Πορτοκαλί Φεγγάρι


Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί το φεγγάρι μερικές φορές είναι περισσότερο πορτοκαλί  ή περισσότερο κίτρινο όταν βγαίνει το βράδυ;
Το φαινόμενο αυτό έχει σχέση με την ατμόσφαιρα της γης. Έτσι η εμφάνιση του πορτοκαλί χρώματος σχετίζεται με την σκέδαση του χρώματος από την ατμόσφαιρα.
Όταν λοιπόν το φεγγάρι βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα τότε το φως που έρχεται από το φεγγάρι θα περάσει σε μεγαλύτερη απόσταση, δηλαδή θα κάνει περισσότερο δρόμο, μέσα στην ατμόσφαιρα από την περίπτωση που το φεγγάρι βρίσκεται κατακόρυφα από πάνω μας. Στη δεύτερη περίπτωση ο δρόμος είναι πολύ μικρότερος από τον πρώτο έτσι τα φαινόμενα της διάθλασης μέσα στην ατμόσφαιρα καθώς περνάει το φώς του είναι πολύ πιο ασθενή.
Έτσι το φώς, που φτάνει στα μάτια μας από το φεγγάρι, δεν περιέχει το μπλέ, ούτε το πορφυρό, γιατί αυτά έχουν σκεδαστεί από τα μόρια της ατμόσφαιρας.
Όμως το κίτρινο χρώμα δεν απορροφάται, από τον αέρα και περνάει πιο εύκολα μέσα από αυτόν.
Συνεπώς μπορούμε να δούμε μόνο το κίτρινο χρώμα του φωτός του φεγγαριού η μερικές φορές το πορτοκαλί και το κόκκινο.
Μερικές φορές μάλιστα το φεγγάρι μπορεί να έχει πορτοκαλί χρώμα ακόμα και όταν βρίσκεται κατευθείαν από πάνω μας.
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η ατμόσφαιρα είναι πιο πυκνή , έχει περισσότερα καυσαέρια η  καπνό.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο κάτω  από τις συνθήκες που αναφέραμε όπως επίσης μπορεί να φαίνεται και πορτοκαλί.
Ας κοιτάξουμε λοιπόν το παρακάτω σχήμα που δείχνει το φεγγάρι να βρίσκεται κατευθείαν από πάνω μας.
Όταν το φεγγάρι βρίσκεται κατευθείαν από πάνω μας, τότε το φώς του για να φτάσει στα μάτια μας, πρέπει να κάνει μικρότερη απόσταση από ότι στην περίπτωση που το φεγγάρι βρίσκεται δεξιά δηλαδή στην ίδια περίπου ευθεία με τον ορίζοντα. Στην πρώτη περίπτωση το φώς του είναι περισσότερο λευκό και στη δεύτερη περίπτωση είναι περισσότερο πορτοκαλί.
Μάλιστα η απόσταση που έχει να διανύσει το φώς μέσα στην ατμόσφαιρα είναι περίπου τρείς φορές στην περίπτωση που το φεγγάρι βρίσκεται στην ευθεία του ορίζοντα από ότι στην περίπτωση που βρίσκεται κατακόρυφα πάνω μας.
Ανάλογα τις εποχές και την πυκνότητα της ατμόσφαιρας και το κλίμα της εποχής, το φεγγάρι μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικά χρώματα .
Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο μεταβάλλεται και το σχήμα του ως προς το μέγεθός του .
Το φεγγάρι όμως αλλάζει και ύψος στον ουρανό κατά τις διάφορες εποχές και έτσι το φώς του και το χρώμα του μπορεί να μεταβάλλεται.
Φανταστείτε πως θα μπορέσουμε να δούμε το φώς του να περνάει μέσα από αραιά σύννεφα ή μέσα από την ομίχλη.
Σε κάθε περίπτωση το φεγγάρι έχει συνδέσει το χρώμα του με διάφορες διαδικασίες και δοξασίες αλλά το πορτοκαλί του γεμάτο χρώμα είναι το πιο όμορφο και οι άνθρωποι βγαίνουν στην ύπαιθρο για να το απολαύσουν και να τρέξουν με τη φαντασία τους.
Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι δεν πρέπει να παρατηρείτε το φεγγάρι για πολύ ώρα κατευθείαν ούτε και με το τηλεσκόπιό σας , αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά φίλτρα γιατί διαφορετικά θα προξενήσετε βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.




Dr. Βασίλης Αγ. Δρούγας BSc. MSc. PhD. PgS